Banan i winogrono KILKA FAKTÓW
Często spotykam się z opinią, że banan i winogrono to najbardziej kaloryczne owoce.
Czy zatem osoby dążące do redukcji wagi powinny kategorycznie odrzucić spożywanie tych produktów?
Ja wyznaję zasadę WSZYSTKO z umiarem! :)
Zapraszam na zdrowe fakty na temat banów i winogron
BANANY
Banan w 100g ma ok. 89kcal. Średni banan waży ok. 120 gram i ma ok. 15-20 cm długości Najwięcej banów importuje się z Indii W Polsce najczęściej spotyka się żółte banany, a czasem można spotkać czerwone które są bardziej mięsiste i kwaskowate, ale równie smaczne :) Nazwa tego owocu wywodzi się z języka arabskiego i oznacza "palec" w 100 gramach banana znajdziemy aż 358 mg potasu (ok. 8% dziennego zapotrzebowania), 27 mg magnezu, 8,2 mg witaminy C (ok 12% dz.z.) i wiele innych witamin, mikro i makro elementów. ponieważ banany mają dużo magnezu i potasu - mają dobry wpływ na serce (wzmacniając je) a także wspomagają pamięć pomagają w pozbyciu się biegunki ma wysoki indeks glikemiczny 65.
Czerwone banany (z Lidla, cena promocyjna za kg- 9,99zł)
WINOGRONA
Winogrona mają ogrom zastosowań. Można je jeść pod różnymi postaciami. Z ich jagód można zrobić wino, a z pestek olej. w 100g jest ok. 75 kcal w Polsce najbardziej popularne to winogrona czerwone i białe Winogrona najbardziej cenione się za właściwości antyoksydacyjne. Najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. Choć mają niski ID = 45, zawierają sporo (ok. 17%) cukru Najlepiej owoce jeść z pestkami i skórką, ponieważ korzystnie wpływają na perystykę jelit. Winogrona nie są wymagające w hodowli, szybko się rozrastają. Zawierają dużo witamin A,C, E i K oraz te z grupy B a także minerały. Olej z pestek winogron najbardziej nada się do domowego SPA :)
Dodaj komentarz