• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Zdrowe Fakty

Zastanawiałaś/eś się nad powodem dlaczego coś właśnie się dzieje? Dlaczego właśnie tu jesteś? Załóżmy, że jesteśmy w punkcie zero. Jeszcze się nie znamy, ale z biegiem czasu na pewno czegoś się od siebie nauczymy :) Zapraszam Cię zatem do mojego świata "Zdrowe fakty", czyli mojego niecodziennego bloga, który nie wiąże się tylko z dietetyką. Znajdziesz tam posty o przeróżnej tematyce np. testowanie naturalnych kosmetyków, czy opinie na temat książek i wiele, wiele innych! :)) Zdrowego korzystania! Całusy, M.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Banan i winogrono KILKA FAKTÓW

Często spotykam się z opinią, że banan i winogrono to najbardziej kaloryczne owoce.

Czy zatem osoby dążące do redukcji wagi powinny kategorycznie odrzucić spożywanie tych produktów?

Ja wyznaję zasadę WSZYSTKO z umiarem! :)

 

Zapraszam na zdrowe fakty na temat banów i winogron

 

BANANY

 

Banan w 100g ma ok. 89kcal. Średni banan waży ok. 120 gram i ma ok. 15-20 cm długości Najwięcej banów importuje się z Indii W Polsce najczęściej spotyka się żółte banany, a czasem można spotkać czerwone które są bardziej mięsiste i kwaskowate, ale równie smaczne :) Nazwa tego owocu wywodzi się z języka arabskiego i oznacza "palec" w 100 gramach banana znajdziemy aż 358 mg potasu (ok. 8% dziennego zapotrzebowania), 27 mg magnezu, 8,2 mg witaminy C (ok 12% dz.z.) i wiele innych witamin, mikro i makro elementów. ponieważ banany mają dużo magnezu i potasu - mają dobry wpływ na serce (wzmacniając je) a także wspomagają pamięć pomagają w pozbyciu się biegunki ma wysoki indeks glikemiczny 65.

Czerwone banany (z Lidla, cena promocyjna za kg- 9,99zł)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WINOGRONA

 

 

 

Winogrona mają ogrom zastosowań. Można je jeść pod różnymi postaciami.  Z ich jagód można zrobić wino, a z pestek olej. w 100g jest ok. 75 kcal w Polsce najbardziej popularne to winogrona czerwone i białe Winogrona najbardziej cenione się za właściwości antyoksydacyjne. Najbardziej wartościowe są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. Choć mają niski ID = 45, zawierają sporo (ok. 17%) cukru Najlepiej owoce jeść z pestkami i skórką, ponieważ korzystnie wpływają na perystykę jelit. Winogrona nie są wymagające w hodowli, szybko się rozrastają. Zawierają dużo witamin A,C, E i K oraz te z grupy B a także minerały. Olej z pestek winogron najbardziej nada się do domowego SPA :)

 

01 maja 2020   Dodaj komentarz
winogrono   banan   owoce   fakty   dieta  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Zdrowefakty | Blogi